Chiến tranh Việt Nam - Viet Nam War


Giới trẻ sinh sau chiến tranh nhận thức về Chiến Tranh Việt Nam

Phần I: Đâu là sự thật - Đặng Xuân Khánh sinh ra sau chiến tranh Việt Nam, lớn lên trong một xã hội của Chủ Nghĩa Cộng Sản.

Phần II: Viêt Nam War - Cậu bé Việt Nam 14 tuổi sinh ra ở hải ngoại và chưa sống một ngày trên quê cha đất tổ của mình. Em cùng bạn tìm hiểu về chiến tranh Việt Nam qua sách vở, báo chí và Internet và đã trình bày những tìm kiếm của mình trong lớp học ở trường Trung Học Canberra, Úc Châu. Em trình bày về những nguyên do dẫn đến chiến tranh Việt Nam, những diễn biến từ 1955 tới 1975 và em kết thúc bằng một câu rất ngắn gọn: "Theo các sử gia và báo chí thì chiến tranh Việt Nam đã kết thúc vào năm 1975, nhưng đối với em và người Việt thì chiến tranh Việt Nam vẫn chưa chấm dứt vì còn sự hiện hữu của Cộng Sản trên đất nước Việt Nam".

 

 

---

 

Đâu là sự thật?

Đặng Xuân Khánh

Giới trẻ chúng tôi, thành phần lớn lên sau chiến tranh không hiểu biết lý do tại sao đã có cuộc chiến Đông Dương lần thứ 2 (1954-1975), mà báo chí ngoại quốc thường gọi là chiến tranh Việt Nam (Vietnam War).

Chúng tôi đã được học tập dưới hệ thống nhà trường xã hội chủ nghĩa (XHCN) về lý do tại sao có cuộc chiến tranh Việt Nam qua những cụm từ như “chế độ khát máu Mỹ-Diệm”, ”miền Nam bị Mỹ, nguỵ kìm kẹp”, “đánh cho Mỹ cút đánh cho Ngụy nhào”, “ách thống trị thực dân kiểu mới của Mỹ”, “giải phóng miền Nam” v.v…

Nhưng ngày nay, với sự phổ biến của công nghệ thông tin, chúng tôi đã hiểu biết nhiều hơn trước. Về lý do tại sao đã có và do ai gây ra cuộc chiến Việt Nam 1954-1975, hoàn toàn không phải như chúng tôi đã được tuyên truyền học tập trong nhà trường.

Tuy nhiên, chúng tôi cũng còn vài thắc mắc rất đơn giản. Kính mong các bác, các chú, là những người đã và đang phục vụ cho đảng và nhà nước Việt Nam và những người vẫn khư khư cho rằng chiến tranh Việt Nam là cần thiết để “giải phóng miền Nam” thoát khỏi sự “kìm kẹp của Mỹ, Ngụy” v.v giải thích giùm:

1. Sau năm 1954, sau chiến thắng Điện Biên Phủ, Hiệp định Geneve đã được ký kết ngày 27/10/1954 chấm dứt chiến tranh Đông Dương lần thứ nhất. Trong thời gian ông HCM lãnh đạo chính quyền miền Bắc, tại sao 1 triệu người miền Bắc đã phải lên tàu đua nhau bỏ chạy vào miền Nam để cho “Mỹ – Diệm kìm kẹp” mà không ở lại cùng nhà nước Việt Nam Dân Chủ Cộng Hoà và chủ tịch HCM? Số 1 triệu người này có thể còn nhiều lần hơn nếu nhà nước không dùng bạo lực ngăn chặn, không cho họ ra đi.

Tại sao ngoại trừ một số các cán bộ đảng viên cộng sản (CS) tập kết ra Bắc, người dân miền Nam lại không đua nhau chạy ra Bắc theo chế độ CS của ông HCM, mà tuyệt đại đa số cứ nhất quyết ở lại cho “Mỹ – Diệm kìm kẹp”? Theo hiệp định Geneve thì lúc đó mọi người được hoàn toàn tự do lựa chọn đi ra miền Bắc hay ở lại miền Nam cơ mà ???

2. Tại sao hồi còn chiến tranh Việt Nam (trước 30/4/1975), mỗi khi có giao tranh giữa quân đội miền Nam (VNCH) và bộ đội “giải phóng” thì dân chúng đều chạy về phía có lính miền Nam trú đóng, chứ không chạy về phía bộ đội “giải phóng”? Nếu dân miền Nam bị “Mỹ, Ngụy kìm kẹp”, cần phải được “giải phóng”, thì lẽ ra họ phải hồ hởi mà chạy về phía các “đồng chí bộ đội”, tay bắt mặt mừng và cám ơn “được giải phóng” mới phải , chứ sao lại bồng bế nhau mà chạy trối chết để xa lánh các “đồng chí” ấy? Đua nhau chạy vế phía có lính miền Nam để tiếp tục bị “kìm kẹp”, không lẽ họ ngu đần đến nỗi chỉ thích bị “Mỹ, Ngụy kìm kẹp” chứ không muốn được “giải phóng” à?

3. Năm 1975, sau khi chiến tranh chấm dứt, “bộ đội giải phóng” chiếm toàn bộ miền Nam, đất nước thống nhất, Mỹ đã cút, Ngụy đã nhào. Tại sao dân miền Nam lại lũ lượt vượt biên trốn chạy ra đi, bất chấp nguy hiểm, bão tố, cá mập, hải tặc mà vượt Biển Đông; bất chấp các bãi mìn, hay bị Khơ-me Đỏ chặt đầu; để bằng đường bộ băng qua Campuchia sang Thái Lan?

Chúng tôi là học sinh trên ghế nhà trường XHCN đã được học tập là “Mỹ- Diệm đã ban hành đạo luật 10/59 tố Cộng, diệt Cộng, lê máy chém đi khắp miền Nam”, nào là “bè lũ tay sai quân phiệt Nguyễn Văn Thiệu”, nào là “ghi khắc tội ác dã man của đế quốc Mỹ và bè lũ tay sai”… v.v…. Khi học xong, đọc hay nghe những dòng chữ như thế, thì chúng tôi nghĩ, chắc hẳn chế độ ở miền Nam dù với ông Diệm hay ông Thiệu thì cũng tàn ác kinh khủng lắm, thế nhưng tại sao lại suốt từ 1954 cho thời điểm ngày “Giải phóng” 30/4/1975 – 20 năm trời, không hề có hiện tượng người dân miền Nam từ bỏ, trốn khỏi miền Nam để xuống tầu đi vượt biên?

Thay vì đến khi bộ đội ta từ miền Bắc vào Nam “giải phóng”, lẽ ra phải ở lại mừng vui, thì họ lại ùn ùn kéo nhau ra đi là thế nào? Thế thì có tréo cẳng ngỗng không? Tại sao hàng ngàn dân miền Bắc, nhất là từ Hải Phòng, đã có kinh nghiệm sống dưới sự lãnh đạo của Bác và Đảng hơn 20 năm, cũng bỏ miền Bắc XHCN, vượt vịnh Bắc Bộ sang Hong Kong mong có cơ hội được sống với thế giới tư bản, chứ nhất định không ở lại miền Bắc XHCN “tươi đẹp”?

Năm 2005, sau khi hoà bình đã về trên quê hương được 30 năm, đảng CS đã lãnh đạo đất nước được 30 năm, (chính quyền Sài Gòn chỉ lãnh đạo miền nam có 20 năm thôi, 1954-1975), thì tại sao dân chúng vẫn còn lũ lượt tìm cách rủ nhau ra đi. Trai thì đi lao động cho nước ngoài, rồi tìm cách trốn ở lại, gái thì cắn răng chịu đựng tủi nhục lấy toàn đàn ông (già cả, tàn tật, hết thời, …) của Đài Loan, Singapore, Đại Hàn, để có cơ hội thoát khỏi Việt Nam đổi đời???

Tại sao du học sinh, thành phần gọi là tương lai của đất nước vẫn luôn tìm mọi cách (ngay cả khi chưa học xong) để ở lại nước ngoài, như lập hôn thú (giả có mà thật cũng có) với người Việt hải ngoại, chứ nhất định không chịu trở về Việt nam??? Tại sao như vậy?

5. Những năm gần nay, những người Việt trước nay đã trốn đi vượt biên, chạy theo để “bám gót đế quốc”, là “rác rưởi trôi dạt về bên kia bờ đại dương”, là “thành phần phản động”, là “những kẻ ăn bơ thừa, sữa cặn của Mỹ ” như nhà nước Việt Nam vẫn từng đã nói. Nay được chào đón hoan nghênh trở về Việt Nam làm ăn sinh sống và được gọi là “Việt kiều yêu nước”, “khúc ruột ngàn dặm”? Có đúng họ “yêu nước” không? Tai sao họ không dám từ bỏ hoàn toàn quốc tịch Mỹ, Pháp, Canada, Úc, xé bỏ hộ chiếu nước ngoài và xin nhập lại quốc tịch Việt Nam và vĩnh viễn làm công dân nước Cộng Hoà XHCN Việt Nam???

6. Trong bộ môn lịch sử chương trình lớp 12, chúng tôi được giảng dạy rằng, “Mặt trận Giải phóng Miền Nam” thành lập ngày 20/12/1960 với mục tiêu “đấu tranh chống quân xâm lược Mỹ và chính quyền tay sai, nhằm giải phóng miền Nam, thống nhất đất nước”. Theo như chúng tôi tìm hiểu, năm 1961 khi TT Ngô Đình Diệm ký Hiệp ước quân sự với Mỹ, thì miền Nam lúc ấy chỉ có các cố vấn Mỹ và một ít quân mang tính yểm trợ (US Support Troopes) với nhiệm vụ chính là xây dựng phi trường, cầu cống, đường xá…

Mỹ chỉ bắt đầu đưa quân đội vào miền Nam từ năm 1965, sau khi lật đổ và giết ông Ngô Đình Diệm do cương quyết từ chối không cho Mỹ trực tiếp can thiệp quân sự. Vậy thì vào thời điểm 20/12/1960, làm gì có bóng dáng lính Mỹ nào ở Miền Nam, làm gì đã có ai xâm lược mà chống?? Các bác, các chú chống ai, chống cái gì vào năm 1960 ???

- Tại sao nhân viên trong các phái đoàn CS đi công tác thường hay trốn lại ở các nước tư bản dưới hình thức tị nạn chính trị ? Tất cả những thành phần nêu trên, họ muốn trốn chạy cái gì?

_ Tại sao đàn ông của các nước tư bản Châu Á có thể đến VN để chọn vợ như người ta đi mua một món hàng?

- Tại sao Liên Xô và các nước Đông Âu được gọi là thể chế chính trị XHCN ưu việt nhất thời đại lại tự sụp đổ tan tành ?

- Tại sao lại có sự cách biệt một trời một vực giữa Đông Đức và Tây Đức, giữa Nam Hàn và Bắc Hàn về đời sống kinh tế ?

- Tại sao nước ta không tiếp tục phát triển lên con đường XHCN mà ngày nay phải quay trở lại với kinh tế thị trường, phải đi làm công cho các nước tư bản?

- Tại sao các lãnh tụ CS lại gởi con đi du học tại các nước tư bản thù nghịch? Mà không đi du học ở các nước CS? v.v…

Mọi lý luận phản biện và tuyên truyền của CS đều trở thành vô nghĩa bởi sự thực đã quá hiển nhiên không thể công khai nhìn nhận. CS không thể nhìn nhận là đã hy sinh bốn triệu sinh mệnh trong một cuộc nội chiến cho một sai lầm. CS xóa bỏ giai cấp , cào bằng , cho tư bản là bốc lột , giẩy chết rồi bây giờ quay lại xây dựng nền kinh tế thị trường của tư bản ?!!! kêu gọi các nước tư bản đầu tư , xây dựng nền kinh tế thị trường , phải làm lại từ đầu.

 

---

 

 

 

Vietnam War

By Rosie and Khoi

Viet Nam War Presentation

 

Vietnam Flag

This flag was designed by the Emperor Thành Thái  in 1890 and was reviewed and approved by Emperor Bảo Đại in 1948.

It’s now known as the flag of Freedom for Vietnam.

Vietnam War 1955–75

The Vietnam War lasted from 1955 until the fall of Saigon in 1975.
We call it “The Vietnam War”
The Vietnamese call it “The American War”

Causes to the Vietnam War

The Vietnam War first began in 1959, five years after the division of the country by the Geneva Accords. Vietnam had been split into two, with a communist government in the north under Ho Chi Minh and a democratic government in the south under Ngo Dinh Diem. Ho launched a guerilla campaign in South Vietnam, led by Viet Cong units, with the goal of taking over the country under communist rule.

The United States, seeking to stop the spread of communism, trained the Army of the Republic of Vietnam (ARVN) and provided military advisors to help combat the guerilla.

South and North Vietnam

The Vietnam war was a Proxy War (proxy warfare). It is a war that results when opposing powers use third parties as substitutes for fighting each other directly.

The impact of the War in Vietnam – on the Vietnamese

South Vietnam - About 224,000 soldiers were killed. 415,000 civilians were killed.
North Vietnam - Over 1 million North Vietnamese and Viet Cong were killed, more than 300,000 were declared Missing in Action.
4 million Vietnamese civilians (about 1 in 10 of the total wartime population) were killed or wounded.

Allies - South Vietnam and North Vietnam

South Vietnam: Americans, South Korea, Thailand, Australia, New Zealand, the Philippines, France, Khmer Republic.

North Vietnam: Soviet Union, Democratic People's Republic of Korea (North Korea), People's Republic of China later Khmer Rouge in Cambodia and Laos

America in Vietnam

America’s military involvement was huge and very controversial all through the 1960s and 1970s:

Over 3 million Americans served in the War
In one year in 1968, there were 540,000 Americans serving in Vietnam
(In a population of 40 million, that meant about 1 in 80 people in Vietnam were American)
About 58,000 Americans died in the Vietnam War

Australia in Vietnam

Australians were at war in Vietnam for 11 years.
This was the longest time in history that Australia has been involved in a War.
Australians were first involved in the war from 1962 and left in 1973.
Almost 60,000 Australians served in Vietnam.
521 died as a result of the war and over 3,000 were wounded.
Australia’s involvement in the War was very controversial.

The Vietnam War in terms of World events

It is very hard and complicated to understand the causes of the Vietnam War, why it lasted so long and why Australia fought in it.

Vietnam ended up as one of the countries where two of the major drivers of world events were played out:

The struggle for power between the USA, Soviet Russia and Communist China.

Independence movements after world war two – where countries wanted to stop being colonies of European powers.

To understand the Vietnam War and how it fits into the Twentieth Century history, you have to look back to the World before and after World War II.

Asia before WW2 - Colonisation

Before WW2, Europe and the USA all had colonies in Asia:

The Americans had the Philippines
The English had Malaysia, including the Malaysian part of Borneo, Singapore, Burma, Bangladesh, India, Bhutan, Sri Lanka and Pakistan, The Dutch had Indonesia
The Portuguese had East Timor and Goa
The French had Vietnam, Cambodia and Laos.

Asia after WW2 –Independence movements

After WW2, the world was a very different place:

The Japanese had invaded the European colonies in Asia during WW2
The Europeans were exhausted from 6 years of total war and were focused on rebuilding their own countries.
People across Asia wanted to be independent of the colonial powers and did not welcome the Colonial powers back.

Independence movements in Asia

Super-powers – The Soviet Union, China, USA

After WW2 the Communist world was growing in power, led by the Soviet Union and from 1949 the Communist Republic of China.

The world was split between two big superpowers – Soviet Union and the USA.

The superpowers were willing to give assistance to smaller countries, to draw other countries into their sphere of influence.

They took sides with countries seeking independence from the former colonial powers when it suited their interests.

So the process of decolonisation and independence, coincided with the Cold War.

Vietnam – Freedom from France (Decolonisation) & Cold War

This was the environment in which the people in Vietnam found themselves when they began to fight for independence from France after WW2.

There had been a very strong independence movement known as the Viet Minh (The Communist League for the Independence of Vietnam – Viet Cong) fighting since 1948.

France tried to drag its former allies in by describing the fight as a war against communism. Which gave them the support of America.

The French fought the Viet Minh from 1948 to 1954 – the French lost the war and surrendered.

Vietnam – Split in South and North Vietnam

At the Geneva Conference of 1954 the former French colonies in Indochina were declared as independent countries.

Vietnam was split at the 17th parallel

The country of Vietnam was split in to communist and non-communist zones.
After a 10 year war and an artificial boundary, with a weak government there was little hope for stability. The War continued.

Why did America care about Vietnam?

I have already talked about how Asian Independence movements coincided with the Cold War.

This affected how America, Soviet Russia and China thought about small countries.

The Domino theory was a belief that if one country fell to communist forces, then all of the surrounding countries would follow.

For example, John F. Kennedy said in a speech "Burma, Thailand, India, Japan, the Philippines and obviously Laos and Cambodia are among those whose security would be threatened if the Red Tide of Communism overflowed into Vietnam”.

Because of the Cold War, America didn’t want to lose the Vietnam War.

They were worried that it would make the Americans look weak to the Soviet Union the Chinese and the whole world.

In the early 1960s a memo from the Defense Department under President Johnson’s Administration (released under the Pentagon Papers) listed the reasons for American staying in the Vietnam war:

70% - To avoid a humiliating U.S. defeat.
20% - To keep [South Vietnam] (and the adjacent) territory from Chinese hands.
10% - To permit the people of [South Vietnam] to enjoy a better, freer way of life.
ALSO - To emerge from the crisis without unacceptable taint from methods used.

Why did Australia fight in Vietnam?

Going back to the world after WW2, because of its large size and small population, Australia has long relied on “Great and Powerful friends”.

Before WW2, Britain was Australia’s main ally. Australia and New Zealand needed new allies after the British were over-run in Asia in WW2 and the ending of the European colonies in Asia.

Australia sought out America as a new ally – 1951 the ANZUS Pact

Australia and the Domino Theory

In 1965 the Prime Minister Sir Robert Menzies said “The takeover of South Vietnam would be a direct military threat to Australia and all the countries of South and South-East Asia.  It must be seen as a part of a thrust by Communist China between the Indian and Pacific Oceans”.

For a long time, fear of communism dominated Australian political thinking: Australia looking North…

Australia was also afraid of the independence movement in Indonesia.

The Australian Government wanted to “lock” America into support.

They thought that by showing they were willing to come to America’s aid in Vietnam, America would have to help them if they needed help at some other time or if something went wrong between Indonesia and Australia.

Mau Than (Tet – Lunar New year - of the Monkey in 1968 ) massacre at Hue

The Huế Massacre (Vietnamese: Thảm sát tại Huế Tết Mậu Thân) is the name given to describe the executions and mass killings committed by the Viet Cong and North Vietnam during their capture, occupation and later withdrawal from the city of Huế during the Tet Offensive, it was considered to be one of the longest and bloodiest battles of the Vietnam War.

During the months and years that followed the Battle of Huế, which began on January 31, 1968 and lasted a total of 28 days, dozens of mass graves were revealed in and around Huế containing 2,800 to 6,000 civilians and prisoners of the war. Victims were found bound, tortured, and also buried alive.

Following these defeats, the North Vietnamese avoided fighting conventional battles and focused on engaging US troops in small unit actions in the scorching jungles of South Vietnam.

In January 1968, the North Vietnamese and the Viet Cong launched the massive Tet Offensive.

Beginning with an assault on US Marines at Khe Sanh, the offensive included attacks by the Viet Cong on cities throughout South Vietnam. Though the North Vietnamese were beaten back with heavy casualties, Tet shook the confidence of the American people and media who had thought the war was going well.

Fall of Saigon

There were many people who were evacuated before and during the 30th of April. The most known evacuations were Operation Baby Lift and Operation Frequent Wind. Operation Babylift was a mass evacuation of children’s from South Vietnam to United States and other countries like: Australia, France and Canada from April 3 – 26, 1975. By the final trip out of South Vietnam, over 3,300 infants and children had been evacuated from South Vietnam.

Along with Operation New Life, over 110,000 refugees were evacuated from South Vietnam. Thousands of children were airlifted from Vietnam and adopted by families around the world.
Then after the 30 April 1975 millions of Vietnamese people had to risk their lives to escape and exile out of Vietnam. Some of them lucky reach the land of freedom and more than a millions of them had died under the sea or in the jungle.

The withdrawal of US troops continued and more responsibility was passed to the ARVN, which continued to prove ineffective in combat, often relying on American support to stave off defeat. On January 27, 1974, a peace accord was signed in Paris ending the conflict. By March of that year, American combat troops had left the country. After a brief period of peace, North Vietnam recommenced hostilities in late 1974. Pushing through ARVN forces and they took over Saigon on April 30, 1975..

Re-Education Camp

Re-education camp (Vietnamese: trại học tập cải tạo) is the official title given to the prison camps operated by the government of Vietnam following the end of the Vietnam War. In such "re-education camps", the government imprisoned several hundred thousand former military officers and government workers from the former regime of South Vietnam. This prison has no sentence and the prisoners had no idea when they were going to be release. Many prisoners had died in there.

Re-education was seen as both a mean of revenge and a difficult technique of domination and propaganda, which developed for several years in the North and was extended to the South following the 1975 North Vietnam takeover.

Boat People

After the fall of Saigon, people couldn’t tolerate with the communist government of Vietnam. There is no freedom, no human right at all. So there were millions of people that had to find their way out of Vietnam. Many had to make the journey from Vietnam to the gulf of Thailand, Indonesia, Malaysia, Hong Kong and others.

Conditions were perfect for piracy. The local fishermen were poor and were looking for an easy means to supplement their income. The Vietnamese government did not care about them and the Thai government was not anxious to receive large boatloads of refugees. No one cared about the fate of the boat people so allegations of piracy were often ignored.

In doing so they unwittingly wrote themselves into modern pirate history. It was only when the incidents became more shocking that pressure was brought to bear on the Thai government by maritime interests led by the Americans. By then thousands had been robbed, raped and murdered.

Conclusion

According to the historians and press, the Vietnam war ended in 1975, but to the people of Vietnam and me we believe it is not over as there is still communism in Vietnam.

Muốn đánh Trung cộng thì phải diệt Việt cộng. Muốn diệt Việt cộng thì phải dẹp Việt gian.           lyhuong.net@gmail.com