• Wollongong diễn hành Ngày ANZAC 25-04-2021

 • Diễn Hành Ngày Quốc Khánh Úc Đại Lợi - 26/01/2020

 • Melbourne - Lễ Thượng Kỳ đầu năm Tân Sửu

 • Ngày Quân Lực 19/06/2019 ở Melbourne

 • Ngày Quân Lực 19/06/2019 ở San Diego

 • Canberra: 44 năm Quốc Hận - 30/04/2019

 • Canberra: 44 năm Quốc Hận - 30/04/2019

 • Canberra: 44 năm Quốc Hận - 30/04/2019

Copyright 2021 - Người Việt Ly Hương - Úc Châu

Vietnam Requiem - Việt Nam Chiêu Niệm Khúc

Buổi Hòa Nhạc Vietnam Requiem - Việt Nam Chiêu Niệm Khúc, được Viện Bảo Tàng Chiến Tranh Úc tài trợ, để đánh dấu 50 năm Quân đội Úc rút quân ra khỏi Việt Nam, nhằm tưởng niệm cựu chiến binh Úc, Tân Tây Lan đã tham chiến tại chiến trường Việt Nam, những người trực tiếp bị ảnh hưởng hay nạn nhân của cuộc chiến Việt Nam như quân nhân, nhân viên y tế, ca nhạc sĩ,..., và Thuyền Nhân Việt Nam.

Ông Chris Latham, là Artist in Residence - Nghệ Sĩ lưu trú tại Viện Bảo Tàng Chiến Tranh Úc, cũng là Giám Đốc và nhạc trưởng của buổi hoà nhạc Vietnam Requiem. Đích thân ông cùng nhân viên qua 18 tháng dài đã thu thập tài liệu, hình ảnh và tin tức liên quan đến chiến tranh Việt Nam. Ngày 13 tháng Ba năm 2021, ông đã đến gặp Cộng Đồng Người Việt Tự Do Victoria tại Đền Thờ Quốc Tổ để nói chuyện với đồng bào và tìm hiểu rõ thêm về cuộc chiến Việt Nam và hành trình tìm tự do của người Việt tỵ nạn. Ông đã thu thập và hợp xướng những bản nhạc liên quan đến chiến tranh và thuyền nhân Việt Nam. Ông đã tìm nhạc sĩ Phan Văn Hưng và mời nhạc sĩ đóng góp một vai trò quan trọng trong chương trình.

Thứ Bảy ngày 5-06-2021 và Chủ Nhật ngày 6-06-2021, hai Buổi Hòa Nhạc trình diễn tại Llewellyn Hall, Đại Học Quốc Gia Úc Châu (Australia National University) Canberra, Úc Đại Lợi thành công rực rỡ, để lại nhiều cảm xúc sâu đậm trong lòng khán giả người Úc và người Úc gốc Việt. Buổi Hòa Nhạc chia làm hai phần, mỗi phần khoảng 90 phút. Phần thứ nhất - The Songs of Vietnam War, trình diễn những bản nhạc về thời chiến tranh Việt Nam, hai ca sĩ: bà Little Pattie và ông Normie Rowe hát những bài khi sang Việt Nam giúp vui cho các chiến sĩ Úc tham chiến tại Việt Nạm. Trong phần này, nhạc sĩ Phan Văn Hưng đã trình bày hai ca khúc nhạc sĩ sáng tác về người Việt tỵ nạn Cộng sản sau năm 1975. Hai bản nhạc: Em Bé và Viên Sỏi, và Trở về Galang lần đầu trình bầy trước công chúng đã được khán giả Việt và Úc nồng nhiệt đón nhận. Phần thứ nhì - The Vietnam Requiem, nhạc sĩ Phan Văn Hưng cũng khai mạc, với một hồi trống đồng Đông Sơn lần đầu được nhạc sĩ trình bày trên thế giới. Nhịp trống khai mạc bối cảnh chiến tranh lạnh của cuộc chiến Việt Nam 1954 -75, sự thành lập chính thể Việt Nam Cộng Hoà, sự tham chiến của quân đội Úc và Tân Tay Lan, những mâu thuẫn chính trị ở Úc, việc rút quân của Úc. Phần hai đặc biêt trình bầy thảm hoạ Cộng Sản đem đến cho quân đội và dân chúng Việt Nam sau 1975, dẫn đến những cuộc vượt biên và vượt biển đầy gian khổ và nguy hiểm, đánh động lương tâm thế giới cứu vớt thuyền nhân Việt Nam - The Boat People.

Buổi Hòa Nhạc thu hút cả ngàn khán giả, phần đông là Cựu Chiến Binh Úc, nhất là chiến binh đã tham chiến ở Việt Nam, Người Việt Tỵ Nạn, đại diện của Cộng Đồng Người Việt Tự Do Úc Châu, Giám đốc của Viện Bảo Tàng Chiến Tranh Úc Châu, Đại sứ quán của Tân Tây Lan và ông Tổng Toàn Quyền Úc. Buổi hoà nhạc đã để lại trong lòng khán giả Việt một niềm vui vì thấy rằng dòng nhạc Phan Văn Hưng đã lay động được tâm tư người dân Úc làm cho họ cảm nhận được những mất mát đau thương mà thuyền nhân VN nói riêng và dân tộc VN nói chung đã và đang phải gánh chịu cho tới ngày hôm nay. Điều đó đã giúp họ nhìn thấy rõ sự thật về cuộc chiến VN, ý thức và hãnh diện rằng sự có mặt của đồng minh Úc trong cuộc chiến VN là vì lý tưởng tự do cho miền Nam VNCH. Một nghĩa cử cao đẹp đã bị phong trào phản chiến thời đó ở Úc nói riêng và trên toàn thế giới nói chung bôi nhọ bằng những tin tức tuyên truyền xuyên tạc sự thật.

Tuyệt tác của ông Chris Latham Vietam Requiem làm nhiều đồng hương xúc động và cảm kích đã khiến vài đồng hương trở lại xem buổi trình diễn ngày thứ hai. Tỏ lòng biết ơn ông Chris Latham và ban nhạc, một nhóm người Việt tỵ nạn tặng hơn 100 đóa hoa hồng cho diễn viên, ca nhạc sĩ và nhân viên phụ trách cho chương trình.

Dưới đây là những điểm đáng được ghi lại trong buổi hòa nhạc:

 • Buổi hòa nhạc bắt đầu và chấm dứt bằng hồi trống Đồng được nhạc sĩ Phan Văn Hưng đánh.
 • Hầu hết các bản nhạc đều được ghi chú thích trên màn ảnh từng giai đoạn, thời điểm diễn biến quan trọng liên quan đến chiến tranh Việt Nam.
 • Kèm theo từng bản nhạc là những hình ảnh thương tâm về Cựu Chiến Binh Úc và Thuyền Nhân Việt Nam được chiếu trên màn ảnh.
 • Bản nhạc - The Vietnam Memorial - ông Chris Latham nhờ anh PVH dịch bản nầy sang tiếng Việt, ông lại nhờ anh hát bè tiếng Việt - đây có lẽ là lần đầu tiên trên thế giới một bản nhạc hát bè bằng hai ngôn ngữ cùng một lúc.
 • Bản nhạc - The Boat People cùng với những hình ảnh làm cho khán giả hiểu rõ hơn thảm cảnh mà người Việt tỵ nạn đã phải trải qua trên đường đi tìm tự do, hình ảnh của Đức Mẹ Maria và Phật Bà Quan Âm hiện ra gợi lại ký ức của chúng ta lúc lênh đênh trên biển cả cầu nguyện xin phép màu nhiệm của đấng cứu thế đã làm nhiều người bùi ngùi, xúc động, thậm chí có người không cầm được nước mắt.
 • Bản nhạc - The Fall of Saigon ghi chú thích trên màn ảnh: Xúc động nhất là hình ảnh một thiếu phụ u buồn, cúi đầu gióng chuông kèm theo câu Việt cộng thảm sát 5327 dân Việt tại Huế mà giới truyền thông Tây Phương ít nhắc đến, trong khi họ lại khai thác chuyện Mỹ Lai. Cùng với các tấu khúc một số hình ảnh và lời diễn giải được chiếu trên các màn ảnh lớn trên sân khấu. "The Vietnam war is largely won by through the manipulated information - CSVN thắng phần lớn chỉ qua tuyên tuyền, xuyên tạc" được ghi chú ngay sau tấm hình Phan Thị Kim Phúc (The Napaln Girl) là môt thí dụ các hình ảnh đã góp dấy lên các cuộc biểu tình ở Úc phản đối chính phủ Úc đưa quân sang Việt Nam và tạo ác cảm với các chiến binh Úc hay Tân Tây Lan khi họ trở về không được hoan nghênh mãi cho đến năm 1987, tức là 16 năm sau họ mới được chính thức công nhận và ưu đãi, để sau đó Cựu Chiến Binh Úc-Việt mới bắt đầu vận công trình xây dựng Tượng đài Chiến Sĩ Úc-Việt trên quãng trường ANZAC tại Canberra. Quân đội Tân Tây Lan cũng bị ngược đãi không kém, họ không được bận quân phục ra công chúng và không được nói họ đã đi đánh trận ở đâu.
 • Bản nhạc cuối cùng - The Road to Peace là hoà khúc cuối của chương trinh đem thông điệp mong hoà bình cho Việt Nam với hai ca đoàn học sinh áo quần trắng với hoa sen trắng trên tay từ đằng sau hội trường tiến ra trước sân khấu để cùng ban nhạc hát lên lời cầu nguyện cho hoà bình trên màn hình một hàng chữ và số chạy dài: Chiến tranh Việt Nam đã chấm dứt 1975, ....1976, 1977..., 2075 hy vọng hòa bình mới đến. Điều này nói lên dù Chiến tranh Việt Nam đã chấm dứt, thế nhưng Việt Nam chưa có hòa bình thực sự mà phải chờ đến 100 năm sau. Kết thúc chương trình, tiếng trống Đồng nổi lên hòa theo bản nhạc Hồn Tử Sĩ được nhạc sĩ Phan Văn Hưng hát vang gợi oai linh nước Viêt từ thuở xa xưa. Bản nhạc và thông điệp cuối cùng tạo ra một không khí im lặng hoàn toàn như mặc niệm những người đã khuất vì chiến tranh, tiếng vổ tay vang dội cả hội trường và vang mãi ...
 • Theo thông lệ, các buổi hòa nhạc tưởng niệm cho các cuộc chiến mà Quân đội Úc tham chiến sẽ có đại diện của nước đó đến tham dự, trái lại Buổi Hòa Nhạc Vietnam Requiem, đại sứ quán Việt Cộng không được mời đến mà chỉ có đại diện của Cộng Đồng Người Việt Tự Do được mời.

Một vài nét về:

Ông Chris Latham

 • Ông Chris Latham: Sau khi đến gặp gỡ Cộng Đồng Người Việt Tự Do Victoria, ông nhận nhiều email của người Việt tỵ nạn kể lại những cảnh tượng hãi hùng họ đã trải qua hay chứng kiến, ông đọc rồi gục đầu khóc trong đêm.
 • The Boat People's Prayer, nhạc Graeme Kooehne do ông Chris Latham viết lời. Bài hát diễn tả sự kinh hoàng của thuyền nhân Việt Nam '... lênh đênh giữa biển với con tàu chết máy, mong có tàu cứu vớt trước khi hết thức ăn cạn nước uống, lo sợ hải tặc ùa đến hay sóng biển nhận chìm ..'. Rất nhiều đồng bào dự khán mỗi buổi đã không cầm được nước mắt ngậm ngùi cho chính mình, cho các người đồng cảnh ngộ qua giai đoạn đau thương chết chóc sau 1975.
 • Ông Chris Latham đã hiểu, thông cảm với những đau khổ, mất mát to lớn của người chiến sĩ Việt Nam Cộng Hoà và Úc, Tân Tây Lan, của thuyền nhân và người Việt tỵ nạn Cộng Sản. Các tấu khúc đã rung động sâu xa lòng mọi ngừời tham dự và đó là thành công lớn lao của VietNam Requiem.

Nhạc Sĩ Phan Văn Hưng

 • Dường như anh đã ẩn danh hơn mười năm qua, anh không còn ca hát và sáng tác nhạc như trước nữa. Khi ông Chris Latham tìm đến anh và khi nghe qua anh hát thì ông thấy chỉ có giọng ca của anh và dòng nhạc của anh sáng tác chuyên chở được từng câu chuyện thật đau thương về người dân Việt đã trải qua trong và sau chiến tranh dưới sự thống chế tàn nhẫn của nhà cầm quyền cộng sản Việt Nam và ông mời anh cộng tác, anh nhận lời và đóng góp 4 bản nhạc: Em Bé và Viên Sỏi, Trở Lại Galang, The Vietnam Memorial và Hồn Tử Sĩ. Nhạc của anh sáng tác, mỗi bản nhạc là một câu chuyện thật:
  • Em Bé và Viên Sỏi kể lại chuyện vượt biên của một gia đình, Cha mẹ em chết trên tàu vì đói khát, chị của em bị hải tặc hãm hiếp và mang đi mất, anh của em bị ném xuống biển, và chỉ còn lại mình em. Sau 6 tuần đói khát gần chết, em sống sót được nhờ có một vị cứu tinh đã cắt da mình để lấy máu thấm uớt môi khô héo của em.
  • Bài Trở Lại Galang kể lại mối tình đau thương của một cựu chiến sĩ QLVNCH sau 1975 bị đi tù cải tạo, vợ anh vượt biên không may qua đời được chôn ở trại Galang. Được sống sót trở về từ ngục tù cải tạo và sau khi được định cư ở một xứ tự do, anh trở về Galang tìm thăm mộ vợ, lòng anh quặn đau khi nhìn thấy tấm bia mộ Thuyền Nhân đã bị ai đó đục khoét dòng chữ ... Một bài hát đã khiến nhiều người trong hội trường ngậm ngùi cay đắng trước hành động tàn nhẫn đục khoét bia mộ thuyền nhân của CSVN để trả thù những người đã chết.
  • Bản nhạc Hồn Tử Sĩ, tương tự như bản nhạc The Last Post để tưởng niệm chiến sĩ trận vong thường được thổi kèn tri điệu trong buổi lễ ANZAC, thế nhưng ít chúng ta được biết đến. Tiếng hát của anh kèm theo tiếng trống thật oai hùng và thiêng liêng.

 


Ca sĩ John Schumann, Phan Văn Hưng, Nam Dao và Susannah
Ca sĩ Susannah Lawergren, Nam Dao, Bill Risby và Rachel Mink
Ông Chris Latham và Phan Văn HưngPhan Văn Hưng và ca sĩ Nina Ferro
Trang 18 của chương trình Vietnam Requiem

 

Lòng chân thành cảm ơn sâu xa xin gửi đến ông Chris Latham - https://www.theflowersofwar.org, người đã dám nói lên những điều mà dân tộc Việt Nam muốn hét to lên cho toàn thế giới biết: "The Vietnam war is largely won by through the manipulated information - CSVN thắng phần lớn chỉ qua tuyên tuyền, xuyên tạc”.

Canberra, ngày 5-6 tháng Sáu năm 2021

 

 

---- Một số tin, bài báo liên quan đến Vietnam Rquiem ----


The Vietnam Requiem (Australian War Memorial, The Flowers of War)

This monumental, unforgettable, deeply moving experience left the audience silent for a full minute before the roaring applause rang out.

Llewellyn Hall, CanberraReviewed on 5 June, 2021
by Rob Kennedy on 6 June, 2021

Director of The Vietnam Requiem, Christopher Latham, who is the Australian War Memorial’s musical artist-in-residence, conceived the idea for this Requiem to help deal with the sadness of the Vietnam War and the aftermath that still exists for so many today.

 

The Vietnam Requiem. Photo © Peter Hislop

 

The Vietnam Requiem is a large-scale work that includes popular songs with commissioned pieces of music by Graeme Koehne, Elena Kats-Chernin, Andrew Schultz, Ross Edwards, Kim Cunio and Chris Latham himself, plus a piece by Peter Sculthorpe.

In two acts, titled Songs of the Vietnam War and The Vietnam Requiem, this monumental work lasted over three hours, crossing musical genres to include original compositions, pop songs of the Vietnam War plus later protest songs, and re-workings of other pieces to create something on a scale perhaps unheard anywhere.

The musicians came from across Australia with instrumentalists from the Canberra Symphony Australia, Australian and New Zealand RAN, Army and RAAF Defence Force Bands, the ANU Chamber Orchestra, the Brisbane Chamber Choir and the over 60-strong combined youth choir.

Representatives from the Vietnamese community and a line-up of musicians and singers included Little Pattie, John Schumann, Normie Rowe, Mark Williams, Nina Ferro and Phan Văn Hưng, who was dressed in a traditional outfit and sang and played a 2000-year-old Vietnamese Đông Sơn bronze drum. Joining them were William Barton on didgeridoo, arranger Bill Risby on keyboards, Paul Goodchild on trumpet, Minh Le Hoang and Slava Grigoryan on guitars, among others.

Many of the songs in the first act took audience members back to the time of the Vietnam War. New Zealand singer Mark Williams opened with He Ain’t Heavy, He’s My Brother. The emotion of this song let the audience know what they were in for.

Normie Rowe belted out a rocking version of We Gotta Get out of This Place. But when John Schumann from Redgum sang his smash hit, I Was Only 19, with his voice sounding just like it did when it was released back in 1983, that hit home more than any other song. Little Pattie had several songs and her version of What a Wonderful World melted the audience.

In the heart of The Vietnam Requiem beats a strong message of hope, remembrance and forgiveness, and this was clearly heard in the second act. While there is not enough space to do every section justice, several works affected deeply.

Peter Sculthorpe’s In Memoriam arranged by Latham, included images and stories of the Vietnam War splashed up on two large screens behind the orchestra. These added another emotional layer to this immense concert. Sopranos Susannah Lawergren and Rachel Mink sang in many pieces. Together, their voices cut through. But it was in Mink’s solos with her high powerful voice that raised the emotional experience to another level.

Elena Kats-Chernin’s two works, Lacrimosa, for the Healers and Calamitas: the Fall of Saigon both stood out. In Calamitas, this loud, forceful, short piece, dynamic and thrilling in its scope and volume, hit the audience with a full-frontal assault of sound. It gradually died away, but its tension remained.

The Coming of Peace by Ross Edwards for choir and orchestra was something else. Recognisable as the music of Edwards, it also owned a deep sensuality under a sound of utter despair.

Capturing the tension of a squad on patrol during the Vietnam War, Doppler Patrol by Andrew Schultz, with accompanying images and a soundtrack of wildlife in a forest created an impact that pushed the audience into this scary and most dangerous place.

The Boat Peoples’ Prayer, by Graeme Koehne was a gentle sad work. It reflected the tragedy of these powerless people who had to set to sea to escape the aftermath of the war. Its message of making us all strong after such a devastating and torturous war encapsulated what the The Vietnam Requiem is all about.

For the final works that completed this monumental experience, which left this writer feeling drained, wiser and hopeful, William Barton on didgeridoo started to usher in the combined youth choirs all carrying multicoloured candles. They assembled in front of the stage, led by Stephen Leek. As they sang, the whole orchestra, the band, the singers and the other choirs all came together. They filled the hall with a song of peace that proved this concept of hope that Latham has brought to light completely justifies the enormity of his vision.

The Last Post, played on guitar with Barton on didgeridoo, sounded the end of a monumental experience that will stay in my memory for all my life. After this breathless wall of sound gradually died away, there was silence from everyone – lasting for almost one minute, it said as much as the whole concert. The standing ovation and the long, loud applause from every audience member rang on and on.

https://www.limelightmagazine.com.au/reviews/the-vietnam-requiem-australian-war-memorial-the-flowers-of-war 

---

 

Latham’s ‘Vietnam Requiem’ a moving triumph
By Review -June 5, 2021

 

 

Soloists, from left, Susannah Lawergren, Rachel Mink and Phan Van Hung. Photo: Peter Hislop.

 

Music / “Vietnam Requiem”, conducted by Christopher Latham. At Llewellyn Hall, ANU, until June 6. Reviewed by CLINTON WHITE.
CHRISTOPHER Latham’s “Vietnam Requiem” was a triumph and quite possibly the most moving concert performance this writer has ever attended.

Latham compiled the work from compositions from a range of composers, rather than it being written as a single work by one composer. This might seem strange, but Latham has proven this formula to work successfully; he took a similar approach for his “The Diggers’ Requiem” of 2018, which attracted worldwide acclaim.

Latham gathered and conducted huge forces, including some stars of the Vietnam era, for this three-hour epic, divided into two contrasting but complementary “Acts”, and embellished it with a comprehensive and beautifully presented program booklet.

 

 

’60s singing star Little Pattie on stage. Photo: Peter Hislop.

With a three-piece contemporary band comprising Bill Risby (piano and keyboards), Ben Hauptmann (guitar) and Warren Trout (drums) with a chamber orchestra mainly of strings, the first act comprised 12 songs inextricably linked to the period of Australia’s involvement in the Vietnam war.

And to perform those songs was a who’s who of the ’60s and ’70s, including Normie Rowe, Little Pattie, and NZ-born singer Mark Williams, along with John Schumann, of Redgum fame, jazz singer Nina Ferro, and Vietnamese singer Phan Văn Hưng.

Songs such as “He Ain’t Heavy, He’s my Brother”, “I Was Only 19”, “Smiley” and “What a Wonderful World” no doubt brought back memories for many.

 

Phan Van Hung. Photo Peter Hislop.

 

Phan Văn Hưng’s story is especially interesting. He and his family escaped Hanoi in 1954, when he was four years old.

By 1982 he was married and came to Australia as a refugee. He became well-known in both Vietnam and Australia for his songs about the harrowing stories of people’s suffering in Vietnam.

His two songs, sung in Vietnamese, “The Little Girl and the Pebbles” and “Return to Galang”, the English lyrics of which are in the program booklet, were beautiful and poignant. In the case of “Return to Galang”, the poignancy was made especially so by a gorgeous accompaniment on cello by CSO principal Patrick Suthers.

The second act comprises an overture and 12 movements, each accompanied on two large overhead screens by thoughtfully presented historical facts and figures as well as images. They were not meant to be presented chronologically, but more to tell the story behind each movement.

The work’s movements were written by the cream of Australian composers – Peter Sculthorpe, Ross Edwards, Graeme Koehne, Andrew Schultz, Elena Kats-Chernin, and Latham himself. Even works by overseas composers were included.

 

Christopher Latham conducting the “Vietnam Requiem”. Photo: Peter Hislop.

 

There was a stellar cast of soloists, too – Phan Văn Hưng, dressed in a magnificent gold traditional costume and playing a 2000-year-old Vietnamese Đông Sơn bronze drum, didgeridoo virtuoso William Barton, trumpeter Paul Goodchild, guitarists Minh Le Hoang and Slava Grigoryan, sopranos Susannah Lawergren and Rachel Mink, soundscape technician Bob Scott, and harpist Alice Giles.

They were supported by the Canberra Symphony Orchestra and guest instrumentalists, led by concertmaster Kirsten Williams, as well as members of military bands and several choirs.

 

Singer John Schumann performs “I Was Only 19” at Llewellyn Hall.

 

In all, more than 200 artists performed the work. So many musicians were on stage that Latham’s conductor’s podium was on its own platform in front of the stage.

Space does not allow discussion of all 13 movements, but a couple particularly are worth mentioning.

The Overture, “The Cold War”, a Latham arrangement of “The Time of War”, by US composer Caleb Burhans, began with single strokes on the Đông Sơn drum, slowly building in volume and intensity, with William Barton joining in on didgeridoo and Slava Grigoryan on guitar. The ancient and the modern coming together in this way created an ethereal, almost mysterious, beginning.

Movement 8, “The Entertainers”, was a Bill Risby arrangement of two songs into a medley, Carole King’s “You Make Me Feel Like a Natural Woman” and “(Sittin’ On) The Dock of the Bay”, by Otis Redding and Steve Cropper.

Nina Ferro sang the medley in honour of Cathy Wayne who was shot and killed by a US marine at the end of her performance at a US Marine NCO’s club on a base near Da Nang (the shooter possibly intended the shot for the CO, but missed). She was the first Australian woman to be killed in Vietnam. She … was only 19.

Movement 11, “The Boat People”, by Graeme Koehne, brought home the plight, not only of Vietnamese refugees in the ’70s and ’80s, but perhaps also suggested a sub-text relevant to today’s refugees.

Movement 12, Latham’s “The Road to Peace”, concluded with a deeply emotional “Last Post” played variously on harp and guitar with the didgeridoo quietly and respectfully providing a foundation, with gentle punctuation from the Đông Sơn drum.

 

The full “Vietnam Requiem” ensemble on stage at Llewellyn Hall. Photo: Peter Hislop.

 

At the conclusion, there was a long silence, seemingly for at least 45 seconds, with no-one in the audience daring even to breathe, and Latham still facing the orchestra.

I wanted the silence to continue. But, from the back of the capacity house came soft, gentle applause. As it built in volume on its way to the front, so did the audience rise to a standing ovation for a truly magnificent performance, put together by Christopher Latham and a vast team of helpers. It thoroughly deserves to be kept “on top of the desk and dog-eared” for performances in the future.

https://citynews.com.au/2021/lathams-vietnam-requiem-a-moving-triumph 

 

---

MAY 29 2021 - 12:30AM

Chris Latham's Vietnam Requiem a salve for war's old wounds

Ron CerabonaRon Cerabona
Music, Theatre & Arts

Commemorating the Vietnam War is a sensitive business. Unlike World War I, from which no veterans remain alive, and World War II, generally considered a just war, Vietnam was, and remains, controversial. It still excites passions and intense debate and its after-effects - post traumatic stress disorder, Agent Orange, the deaths of many people in the war and its aftermath - remain.

That hasn't stopped Chris Latham from making the Vietnam Requiem the third in his Flowers of War series of commemorative works, after the Gallipoli Symphony in 2015 and the Diggers' Requiem in 2018. Latham, the Vietnam Requiem's director and musical director, is artist-in-residence at the Australian War Memorial, which commissioned the work to commemorate the 50thanniversary of the beginning of Australia's staged withdrawal from Vietnam.

"It took 18 months of absolutely solid work," Latham says - organising, researching, interviewing, commissioning and composing.

He had learned and gained confidence from his previous efforts: the Gallipoli Symphony was 10 years in preparation and the Diggers' Requiem took three.

The first half of the concert will contain arrangements of pop songs from and relating to the Vietnam era including We Gotta Get Out of This Placeand Bridge Over Troubled Water. Under the direction of jazz musician Bill Risby, performers include theatre and TV star Normie Rowe, who was conscripted at the height of his success as a pop star; singer Little Pattie, who toured in Vietnam to entertain troops; and John Schumann, whose 1983 song I Was Only 19 focused attention on the plight of the war's veterans.

Schumann and Rowe come from different sides of the political spectrum. The former protested against the Vietnam War and regards it as having been "an exercise in futility"; the latter fought in it after being conscripted at the age of 20 and believed in the anticommunist cause, regarding many of the moratorium protesters as believing what "someone else said ... what you see today on social media".

But on two points the musicians agree: the treatment of Vietnam veterans was shameful - a Welcome Home parade did not take place until 1987 - and the Vietnam Requiem is a project worth supporting.

Schumann, 68, says Australia's involvement in Vietnam was "kind of accepted" initially and he "would have been happy to go if called up" but as it wore on and the reasons for it "seemed dubious to say the least", he and many people from all levels of society turned against it. The Vietnam experiences of his brother-in-law Mick Storen and "a sense of fair play and justice" inspired I Was Only 19.

Schumann has long been a supporter of Vietnam veterans and has worked with the Australian War Memorial on other projects and agreed to take part in Latham's project.

Rowe, 74, says he was asked to participate by Little Pattie.

"I got the concept and decided it was something I'd like to do."

 He says the work is not intended as celebratory but will help people understand and accept the experience of veterans like himself. He hopes it can be healing.

"There are not many people who see it the way I see it."

Rowe - who says he was told many years later that his call-up had been rigged rather than random in order to draft "an Australian Elvis Presley" - spent three months in a psychiatric ward after his tour with severe PTSD and has spent a lot of time with veterans from Vietnam and more recent conflicts.

The Vietnam Requiem will be the second half of the concert. The work is inspired by but not slavishly wedded to the Catholic Requiem Mass with contributions from several composers including Ross Edwards, Elena Kats-Chernin, Graeme Koehne and Latham himself. It will be directed by Latham with an overture and 12 orchestral movements and choral sections, accompanied by projected imagery, to tell the stories of those involved in and affected by the Vietnam War. These include the Australian and New Zealand battlefield personnel, medical staff, touring entertainers, protesters, journalists and South Vietnamese refugees.

The musical forces will include members of the Canberra Symphony Orchestra, the RAN, Army and RAAF Defence Force Bands and the ANU Chamber Orchestra as well as two choirs, conducted by Toby Cole and Stephen Leek. Soloists will include Slava Grigoryan on guitar and William Barton on didgeridoo.

The texts range widely and include The Beatitudes, translated into Vietnamese and interwoven with a Buddhist Mantra, and a personal account from a war nurse.

 Latham says commemorating events such as these has different meanings at different times. The 50th anniversary is for the veterans, he says, the 75th for their families, and the 100th is for reconciliation between countries. But the issues within countries have to be resolved, too.

Latham doesn't think the issues posed by the Vietnam War will be settled easily or quickly.

"It's one of the most unresolved subjects ever seen."

Latham will continue the Flowers of War series. He plans to produce works in 2023 commemorating the Korean War, in 2024 remembering the Holocaust, and in 2025 marking World War II.

The Vietnam Requiem will be on at Llewellyn Hall, ANU, on Saturday June 5 and Sunday June 6 at 1pm. Tickets: $85 adults, $70 veterans and concessions, $25 full-time students. theflowersofwar.org.

https://www.canberratimes.com.au/story/7263158/music-a-salve-for-wars-old-wounds 


---

The Vietnam Requiem

A concert to create a deeper understanding of the Vietnam War through music

June 2021 marks 50 years since Australia’s withdrawal from the conflict in South Vietnam, the Vietnam Requiem is a commemorative work that will focus on veterans and those directly affected by a war, including military and civilian medical staff, entertainers, journalists and photojournalists, the protest movement and those who fled to freedom as Boat People.

Created and directed by Chris Latham, Artist-in-Residence at the Australian War Memorial, Vietnam Requiem brings together Australia’s leading composers and performers to create an unforgettable theatrical experience.

The Australian War Memorial is proud to support the Vietnam Requiem.

June 5 and 6

Llewellyn Hall - ANU School of Music

Canberra

https://www.awm.gov.au/articles/blog/vietnam-requiem 

---

 

The Vietnam Requiem – 50 years on

10 March 2021

This concert was created by some of Australia’s leading composers and will be performed by Little Pattie, Normie Rowe, John Schumann, the RMC Duntroon Band, Canberra Symphony Orchestra and choirs. It will take audiences on a musical journey, with 12 popular songs from the era and orchestral movements that will respond to stories or events that shaped our perceptions or experiences.

In honouring service and acknowledging pain, dislocation and the terrible cost of war, the Vietnam Requiem will be performed as a gift to our veterans.

‘Telling the story of this war primarily through the Australian experience is complex,’ said Chris Latham, the Director of the Flowers of War and Artist in Residence at the Australian War Memorial. ‘This war was the most divisive in our history, and one where, to this day, there are many who have remained silent about their experiences.

‘This concert will respond to all those affected, including Australian, New Zealand and Vietnamese veterans; the medical staff who helped heal the wounded; the journalists, cameramen and photojournalists who reported back to the nation; the entertainers who toured to give some joy to the troops; the protesters and the boat people who fled to freedom and settled in our nation.

‘We will be fair, accurate and even-handed in all our musical depictions, and wish for this work to do good.’

Please join us for this epic concert:

• Saturday 5 and Sunday 6 June 2021
• 1–4pm
• Llewellyn Hall, ANU, Canberra
• Book via Ticketek from 15 March.
• Special pre-sale release to veterans, donors and guests from 22 February
• More information is available on our website.

Choir performing with orchestra

The Vietnam Requiem will feature more than 120 performers, similar to 2018’s Diggers’ Requiem, co-commissioned by the DVA and the AWM.

https://www.dva.gov.au/newsroom/latest-news-veterans/vietnam-requiem-50-years 

---

https://www.gg.gov.au/about-governor-general/governor-generals-program/canberra-australian-capital-territory-284 

https://the-riotact.com/musicians-and-icons-come-together-to-heal-the-harms-of-war/466454 

https://restmagazine.org.au/vietnam-requiem 

https://www.awm.gov.au/articles/blog/phan-van-hung

 

 

 

 

 

Số trang đã đọc

Articles View Hits
334151

Số độc giả đang đọc

We have 433 guests and no members online